CASA SJENGARDEN - ALFAS DEL PI EN OMGEVING

Voor individuele vragen: e-mail chris@sjengarden.nl of 0034-966860522

Alfaz del Pi is een typisch mediterraan dorp. De van oorsprong Arabische naam is gebaseerd op de vruchtbaarheid van het gebied. Alfaz betekent letterlijk "vruchtbare aarde".  Het was in 1786 dat de inwoners als symbool van de zelfstandigheid een pijnboom op het dorpsplein plantten. Aan deze pijnboom "Pino" dankt de gemeente het 2e gedeelte van zijn naam.  Alfàz del Pi is één van de meest internationale gemeenten van heel Spanje. Hier leven 109 nationaliteiten in harmonie bijeen.

                                                                Albir Boulevard

Het strand van Alfaz del Pi, Playa Albir, heeft een marmeren boulevard met palmen. Het beschikt tevens over een vuurtoren met een mooie weg ernaar toe. De gemeente heeft een Cultureel Centrum, waar concerten gegeven worden en exposities plaatsvinden. Begin juli wordt hier ook het filmfestival gevierd. Het sportcomplex biedt installaties van hoog niveau. Er is zelfs een "Golf Range" waar ook regelmatig cricket wordt gespeeld. Sinds 2010 is er vlakbij de Playa Albir langs de boulevard een nieuw zeer groot opgezet kunstgebouw van de Fundacion Frac, waar wisselende tentoonstellingen van hoog niveau worden gehouden.

Alfas del Pi ligt op 50 km afstand van het vliegveld van Alicante. Het heeft directe toegang tot de snelweg A-7, de rijksweg N332 en het provinciaal spoor (FGV), dat loopt tussen Alicante en Denia.

5 minuten lopend van ons huis links achterom, wandelt U eerst de bossen in om vervolgens verder te dwalen langs een kleine woongemeente en landerijen. Hoger onze berg op kunt U nog fantastischer uitzichten vinden dan vanaf het eigen terras.

Op 10 minuten rijafstand ligt het dorp Altea eveneens aan het (kiezel)strand met zijn eigen boulevard. Daar vindt U ook een uitgebreid winkelcentrum en een oud dorpscentrum rondom de kerk op de berg.

Bestand:Altea uitzicht bij kerk.jpg     Bestand:Altea parochiekerk maart 2004.jpg

Uitzicht vanaf het plein bij de Onze Lieve Vrouwe kerk in Altea.

In dit plaatsje vindt U naast de golfbanen tevens zo'n 9 expositieplekken. Tien minuten door rijdend komt U in Benidorm met verschillende mooie witte zandstranden langs de boulevard. Daar vindt U vele amusementsbedrijven zoals Aqualandia (waterpretpark), Aqua mundo (zee-aquarium), Terra Mitica (themapretpark met Egyptische, Griekse, Romeinse en Iberische afdeling), Mundomar (dierentuin met vooral zeedieren en exotische exemplaren) en Terranatura met waterpark ("wetenschappelijk" park). Ook interessant zijn plaatsjes als Villajayosa, Polop, La Nucia, Albir (zondagsmarkt), Calpe e.a. In laatstgenoemde plaats is een machtige rots , de "Peñón de Ifach", een natuurmonument de moeite waard om beklommen te worden. Wilt U grotere tochten maken, dan is Alicante aan te bevelen.

                                      

        Het kasteel  Sancta Barbara in Alicante op een bergmassief  is met een lift te bereiken.               Guadalest: een bijzonder bergdorp.

                     
                                                          

De kerk van Santa María in Alicante met een representatieve Valenciaanse barokgevel in het oude stadsgedeelte, het stadhuis, de kathedraal van San Nicolás en de huizen met barokgevels van de nabij liggende "Labradores"straat zijn hier de voornaamste monumenten. Deze stad heeft ook enkele musea.

Nog meer naar het zuiden zijn steden als Elche (Palmenbos), Murcia, Malaga e.   d. een bezoek meer dan waard. Bent U een natuurliefhebber, dan is een tocht door de bergen zeer aan te bevelen.            

De tocht naar het hoog in de bergen liggende Guadalest is adembenemend, maar ook een bezoek aan het plaatsje Alcoi gaat door een zeer boeiend berglandschap.

Echte kunstliefhebbers bezoeken echter de miljoenenstad Valencia, de in grootte derde stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Hier vindt U op ca 125 km afstand van L'Alfas del Pi verschillende grotere musea zowel van oudere als van moderne kunst.

Wilt U over e. e. a. meer informatie, dan is de plaatselijke V.V.V. van Alfaz del Pi, gevestigd in het Gemeentehuis aan de Calle Federico Garcia Lorca, 11 de aangewezen plek om foldermateriaal op te halen.

 

Terug